583 videní
Na ukrajinskom vianočnom stole nesmie chýbať kuťa.
Typické ukrajinské vianočné jedlo je kuťa. Dezert je však súčasťou sviatočného občerstvenia aj počas roka. Ide o kombináciu pšeničných krúpov, maku a kokosového oleja. Niekto hustú kašu ochutí orechmi, niekto medom, niekde sa pridávajú hrozienka alebo čerešňový džem. Nájdete aj verziu so sušeným ovocím. Mak a med by v nej však chýbať nemali – sú oddávna symbolmi rodinného bohatstva a zdravia. Počas Vianoc na Ukrajine na stoloch nechýba viacero tradičných pokrmov. A hoci sa môžu v rodinách líšiť, chodov musí byť 12. Ide o magické číslo, keďže aj apoštolov bolo 12. Aj o tom sa dozvedeli tí, ktorí navštívili podujatie OZ Mareena, na ktorom sa ochutnávali nielen ukrajinské vianočné špeciality, ale aj tie slovenské.