Vianoce s kapustnicou aj falafelom a humusom
Emil Ibrahim sa narodil v Sýrii, po nepokojoch v krajine sa však vrátil do rodiska svojej mamy. V centre Nitry prevádzkuje známe bistro s lahôdkami Blízkeho východu.
Emil, narodil si sa v Sýrii, ako sa tam oslavovali Vianoce? Aj tam je toľko predvianočného stresu a zhonu?
Áno, aj tam sme oslavovali Vianoce, no zhonu tam bolo omnoho menej, pretože ľudia tam žili pokojnejšie. Takže to bolo bez zbytočného stresu. (Úsmev.)

V Sýrii si prežil 20 rokov, potom si prišiel s mamou, ktorá je Slovenka, na Slovensko. V čom sú tu vianočné sviatky iné?
V Sýrii žije menej kresťanov, takže krajina neprežíva vianočnú atmosféru tak, ako tu na Slovensku. V Sýrii sa oslavujú Vianoce v kresťanských štvrtiach. V takej sme bývali aj my, takže sme ich spoločne oslavovali aj s našimi susedmi a známymi.
V Nitre si známy pre svoje bistro a falafel či humus. Sú tieto veci u teba na stole aj počas Vianoc?
Keďže mama je Slovenka, my mávame tradičnú slovenskú večeru, teda kapustnicu, rybu a zemiakový šalát. Obľúbený falafel a humus si dávame na raňajky.
Aký bol pre teba rok 2019 a aké máš plány do roku 2020?
Za rok 2019 by som chcel veľmi pekne poďakovať všetkým mojim zákazníkom a priateľom za dôveru, ktorú mi prejavili návštevou môjho bistra. Najväčšou odmenou a motiváciou bolo, keď im u mňa chutilo. Do roka 2020 chcem naďalej pokračovať vo svojej práci v plnom nasadení a s radosťou , vylepšovať všetko, čo sa vylepšiť dá, pridať nové recepty, aby sa moji milí priatelia vždy chutne najedli. A všetkým chcem zaželať všetko len to najlepšie do nového roku!